Ο μαγικός κόσμος του internet έχει καλές και κακές μάγισσες...
Αγαπάμε το internet γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ερχόμαστε πιο κοντά, αλλά δυστυχώς μας αφήνει και απόλυτα εκτεθειμένους σε κάθε κακόβουλο στοιχείο. Οπότε, όπως είναι λογικό, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα χειροποίητα είδη έχουμε δει συχνά τις δημιουργίες μας να αντιγράφονται ή και να... κακοποιούνται. Γιατί υπάρχει και η δημιουργική αντιγραφή, που συμβάλλει στην εξέλιξη και τη βελτίωση.
Όπως ίσως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, εμείς οι "Νεραϊδοχωρίτες" είμαστε και οι κατασκευαστές των χειροποίητων κοσμημάτων "Too Little", τα οποία εκτός από τη Νεραϊδοχώρα τα βρίσκετε και σε καταστήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα δικά μας σχέδια και τις δικές μας φωτογραφίες (τις "τραβούν" από τα site μας) για να πουλήσουν τα δικά τους κοσμήματα στο facebook, τα οποία είναι συνήθως κακέκτυπα των δικών μας. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι η ενημέρωσή σας θα σας βοηθήσει να ξέρετε τι αγοράζετε και από πού. Τώρα αν θελήσετε να το "μοιραστείτε" και με κάποιους φίλους σας, τόσο το καλύτερο για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου από όλους μας...
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλοί στο Internet χρησιμοποιούν φωτογραφίες από δημιουργίες άλλων ανθρώπων. Κάποιες φορές αυτό είναι κάτι σχετικά "αθώο", κάποιες άλλες όμως στόχος είναι η εξαπάτηση των επισκεπτών του ιστότοπου και το εύκολο κέρδος. Και αυτό γιατί τα σχέδια και οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι δικά τους και εσείς δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε όταν παραγγείλετε κάτι, τι πραγματικά θα παραλάβετε.
Βλέπετε, κάθε κατασκευαστής κοσμημάτων χρησιμοποιεί τεχνικές, οι οποίες συχνά δεν γίνεται να αντιγραφούν. Επιπλέον εμείς (όπως σίγουρα και άλλοι σχεδιαστές) εισάγουμε πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούμε από χώρες του εξωτερικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κοσμήματα που είναι φτιαγμένα με τα υλικά αυτά πολύ δύσκολα μπορούν να αντιγραφούν. Μόνο απομιμήσεις τους μπορούν να γίνουν, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μοιάζουν με τις φωτογραφίες που είδατε. Για παράδειγμα υπάρχει σελίδα στο facebook με δική μας φωτογραφία δερμάτινου βραχιολιού, το οποίο ο ιδιοκτήτης της σελίδας διατείνεται ότι το φτιάχνει από δερματίνη και το πουλάει σε ανθρώπους που βλέπουν και παραγγέλνουν δερμάτινο, αλλά παραλαμβάνουν συνθετικό...
Επίσης, πολλοί από αυτούς τους απατεώνες δεν διαθέτουν κατάστημα ή κάποιου είδους εταιρεία. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει ότι δεν θα πάρετε απόδειξη για τις αγορές σας, ότι δεν πληρώνουν ενοίκιο, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ και όλα τα άλλα έξοδα που έχει μια νόμιμη επιχείρηση (και που πιστέψτε μας, αυτά κυρίως επιβαρύνουν την τελική τιμή) ή ότι δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Σίγουρα όμως σας ενδιαφέρει ότι οι αγορές σας δεν είναι εξασφαλισμένες, πόσο μάλλον η επιστροφή κάποιου εμπορεύματος που δεν ήταν όπως το περιμένατε βάσει της φωτογραφίας.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι φωτογραφίες κοσμημάτων που θα δείτε στη Νεραϊδοχώρα και στο Too little, είτε είναι στις ιστοσελίδες μας, στο facebook ή στα blog μας, είναι δικά μας έργα, τόσο οι φωτογραφίες καθαυτές, όσο και τα κοσμήματα που απεικονίζουν. Οπότε αν δείτε κάπου αλλού τις φωτογραφίες αυτές δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε ποια είναι η αυθεντική. Είναι η δική μας. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό που γράφουμε είναι τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, που είναι εξουσιοδοτημένα να πωλούν τα κοσμήματα Too Little και άλλα χειροποίητα αντικείμενα της Νεραϊδοχώρας, που πρόκειται όμως για κανονικά και νόμιμα καταστήματα.
ΚΑΙ 3 - 4 ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
- Μην εμπιστεύεστε τα "like" στο facebook. Πολλές φορές είναι ένα πονηρό εργαλείο στα χέρια του ιδιοκτήτη της σελίδας, ο οποίος έχει ανοίξει ο ίδιος πλασματικούς λογαριασμούς, για να... μοιράζει απλόχερα like στη βασική του σελίδα και τα αντικείμενα που θέλει να πουλήσει.
- Αναζητήστε την έδρα της επιχείρησης από την οποία σκέφτεστε να αγοράσετε κάτι. Μια επιχείρηση με οργανωμένη δομή πιο δύσκολα θα προσπαθήσει να σας κοροϊδέψει, αφού είναι εκτεθειμένη σε τυχόν καταγγελία σας. Αντιθέτως, μια σελίδα στο facebook κλείνει και ξανανοίγει με άλλο όνομα σε μερικά λεπτά.
- Αξιολογήστε το site / blog/ facebook κ.λπ. και ρίξτε του μια γενική "υποψιασμένη" ματιά. Δείτε με ποιές εταιρίες συνεργάζεται, πόσες λεπτομέρειες δίνει για τα προϊόντα, τις εταιρίες, αλλά και τους ιδιοκτήτες. Ένας ιστότοπος με επώνυμα προϊόντα (και δεν εννοούμε Gucci) και γνωστή έδρα είναι πιο δύσκολο να σας κοροϊδέψει, από τον κάθε τυχάρπαστο που είναι και καλά σχεδιαστής...
- Πρακτικά αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε την κλοπή φωτογραφιών ΔΕΝ υπάρχει. Βάζοντας υδατογράφημα, απλώς "χαλάμε" την εικόνα που βλέπετε και βλέπουμε όλοι, ενώ μάλλον θα χρειαστούν λίγα λεπτά για να το αφαιρέσει κάποιος επιτήδειος. Επίσης αν καταγγείλουμε και μπλοκάρουμε μια σελίδα στο facebook, κλείνει και ξανανοίγει πανεύκολα... Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να προστατευθούμε ως χρήστες και καταναλωτές και ένας από αυτούς είναι και η σωστή πληροφόρηση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου